Spórolási tippek hétköznapi emberektől, hétköznapi embereknek

ShipiShopi blog

Az vagy amit megeszel...

Na de mennyiért?

2017. január 16. - shipishopi

Még mielőtt valakinek felcsillanna a szeme, nem, nem mentünk át főzős blogba, továbbra is a spórolási tippek és tanácsok maradnak fő irányvonalaink. Viszont a pocakunk az amin igen sokat spórolhatunk és ez nem azt jelenti, hogy a bejegyzés elolvasása után önmegtartóztató és éhező életmódot kell választanunk és csakis az egészségtelen, műanyag, fagyasztó aljába jegesedett 300ft/kg áron kapható pipi ropit fogjuk enni. Nem, ez ennél sokkal összetettebb és tudatosabb poszt lesz. Bár a fényevés igen olcsó, de szervezetünkre károsan hat... :D

Vágjunk is bele rögtön. Manapság már egyre jobban hódít a streetfood őrület és hála a rengeteg főzős blognak és vlognak már mindenki kis Jamie Oliver otthon a konyhában és ez egy nagyon szuper dolog. Mivel a főzés és maga az evés is egy olyan tevékenység, amelyhez elengedhetetlen a bevásárlás ezért bizony hajlamosak vagyunk túlköltekezni. Ez egy igen aktuális téma így az ünnepek után és ha már lassacskán kifutunk a fizetésünkből igen fontos kérdés, hogy mi is kerüljön az asztalra.
Röviden tömören: bármi ami olcsó, finom és egészséges. Valamint semmiképpen se jussunk el arra a szintre, hogy hó végén már taktikázni kell, mert egy vasunk sincs. Most biztos ráncolja a szemöldökét a kedves olvasó, hogy hogy lehet valami olcsó és egészséges pláne még finom is!?
Nem recepteket fogok leírni mert ezekkel a weboldalakkal mint mondottam tele van a padlás. Szimplán csak a tudatosság, előrelátás és kreativitás mezejére szeretném elkalauzolni.

Kezdjük a tudatossággal. Itt már az első fizetés utáni nagybevásárlásnál sokan elvéreznek. Egyszerűen megveszünk mindent, azt is amit nem kellene, pláne téli időszakban a nem szezonális és méregdrága agyontartósított ételeket.
Ha például téli időszakban meglátjuk a zöldség-gyümölcs részlegen az agyonpirosított epret, vagy málnát és már összefut a nyál a szánkban BAMM! bele a kosárba, örülünk mert megtehetjük, hó elején semmi sem drága.
Ez sokunk számára ismerős szituáció lehet. Nem kifejezetten az eperre vonatkozóan, hanem valami drága és gusztusos dolog láttán fizuval a zsebünkben hajlamosak vagyunk olyan dolgokat is megvenni amire semmi szükségünk.
Itt két szarvashibát követünk el. Első az, hogy cseppet sem vagyunk tudatosak, ha megvásárolunk valamit ami agyon van permetezve/tartósítva. Hazaérünk és rájövünk, hogy hát ez nem is finom meg nem is olyan mint lennie kéne, ja és rohadt drága volt.
A második pedig az, hogy ha hónap elején úgy érezzük, hogy hatalmas a takarónk ami alatt nyújtózkodhatunk, az lehet hónap végére már akkora lesz csak, hogy épp az orrunkat tudnánk belefújni.

healthy-grocery-shopping.jpg


Az összes nagy bevásárlóközpont már a hét elején kiadja akciókkal teletűzdelt újságait és a közösségi oldalon is bombáznak ezekkel minket. Máris elérkeztünk az előrelátáshoz. Kezdésnek írjunk egy listát mi az amire szükségünk van. Ha valaki hozzám hasonlóan munka után lát neki megfőzni a másnapi ebédet, mert nincs lehetősége üzemi konyhán étkezni, akkor érdemes előre tervezni. Itt hívnám fel a figyelmet egy másik pénznyelő forrásra, mégpedig a kajarendelés és barátaira. Ha munkahelyre rendelünk kaját vagy csak kiugrunk étterembe enni, már önmagában minimum 1-2 ezer ft közötti összegről beszélünk per nap. Ugye milyen egyszerű? Hazaérek, nem főzök mert valljuk be sok idő, viszont kaját rendelni ha a középértéket is nézem 1500ft-al szorozva egy átlagos 22 munkanapos hónapra az már mindjárt 33.000Ft. Ugye így kimondva milyen sok? Pedig csak naponta 1-2 ezer forint nem gondolja az ember, hogy az de hó végére már sok. Én azt javaslom, aki teheti és spórolni szeretne az főzzön. Jó móka, kiélhetjük a kreativitásunkat és nem kell hétfogásos lakomákat főzni. Tervezzünk meg Párunkkal vagy családi szinten a gyerkőcökkel egy heti menüt. És amit tartsunk észben szintén, hogy valamit valamiért: Ha főzünk az több időt vesz el a pihenéstől, cserébe viszont tudjuk mit eszünk (nagyjából), plusz spóroltunk is.

Na de most komolyan hazaérek főzzek mindennap? Vetődik fel jogosan a kérdés. Igen, ha ez mindennapi rutinná válik már nem is olyan jó buli. Itt is az előrelátás a kulcs, valamint képbe jött a kreativitás is! Tervezzünk olyan menüt, amiből elég egy nagy adagot főzni és már másnapra teljesen más kreáció hozható ki belőle, így a főzésidőt töredékére csökkenthetjük. És mint tudjuk, az idő pénz... A mindennapos főzéssel elfecsérelt időt akár magadra is fordíthatnád. Viszont az is lehet, hogy rátalálsz ezzel egy új hobbira. Rengeteg Blog és Vlog létezik, ahol különböző receptekkel ismerkedhetsz meg és ha kreatív vagy, akkor akár te is indíthatsz egy ilyet.
Ha úgy vesszük, akár a munka utáni "kötelezettség" kellő tudatossággal, előrelátással és nem kis kreativitással, már is egy jó profit forrássá és önfeledt szabadidővé válhat. Ez azért elgondolkodtató nem?

Ha tetszett a poszt és kifejtenéd véleményed nyugodtan írj kommentet, személyes észrevételed pedig várjuk akár e-mailben a shipishopiblog@gmail.com címre, vagy iratkozz fel Facebook oldalunkra, hogy elsőként értesülj az újabbnál újabb spórolási és vásárlási tippekről.

A bejegyzés trackback címe:

https://shipishopi.blog.hu/api/trackback/id/tr2312129425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása